Kadın istihdamının artırılması ve fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla 2010 tarihinde yayımlanan genelgeyi “güncelleyen” Hükümet, kadının çalışma yaşamında etkin yer almasını sağlayacak hükümleri kaldırdı. BirGün’ün önceki gün manşetinden duyurduğu bu gelişme, TBMM’de gündeme geldi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2018 yılı Bütçe Tasarısı görüşmeleri sırasında CHP’li Tur Yıldız Biçer ve Utku Çakırözer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı ve Hükümeti eleştirdi.

“Bütün kazanımları yok ediyor”
CHP Manisa Milletvekili Biçer, taslak halinde olan ve kurumlara gönderilerek son hali verilecek genelgenin ülke koşulları ve güncel ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenmesi kararı doğrultusunda hazırlandığını ancak bugüne kadar yapılmış kadın mücadelesinde kadının istihdam oranlarının artırılması yönünde elde edilmiş bütün kazanımları yok ettiğini ifade etti.
“Kabul etmemiz mümkün değil”
CHP’li Biçer, tartışmalı genelge taslağı ile ilgili şunları söyledi:
“Halk eğitim merkezleri, toplum merkezleri, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ve yerel yönetimlerin de yaygın eğitim faaliyetleri ve mesleki eğitim programlarında sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak kadının insan hakları eğitim ve istihdam olanaklarını arttırma yönünde bir çalışma vardı. Şiddet mağduru kadınları koruma ve onları yaşama tutunma yönünde geliştirilmiş projeler vardı. Kreş denetimiyle ilgili çok ciddi çalışmalar vardı. Ama şu anda görüyoruz ki bu 2010’daki genelgeden geriye düşülmüş olması kadınlara yönelik dışlayıcı tutumu yasalarla ortadan kaldırmak gerekirken bunu derinleştirmek yönünde bir adım olmuştur. Bu taslağı kadınların kamuda ve özel sektörde dışlayan, kadına yönelik şiddetin önünü açan ve kadınların sorunlarını büyüten bir metin olarak yorumluyorum ve hukuken de, toplumsal açıdan da kabul etmemizin mümkün olmadığını söylüyorum.”
“Genelgeye önce sizin karşı çıkmanız gerekir”
2010 tarihli Başbakanlık genelgesinin değiştirilmesine yönelik tartışmaları dile getiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise taslağın “asıl amacı”nı sordu. Taslağın, “İyi olsun dediğimiz konuların tamamının denetim dışına çıkarılmasına neden olacağını” belirten Çakırözer, Bakan Kaya’ya yönelik, “Genelge eğer bu haliyle gönderiliyorsa, ki öyle olduğu anlaşılıyor, kadınların eşitliğini, eşit haklara sahip olarak sosyal hayatta yer almasını sağlayacak denetimlerin yapılmasını engelleyecek bir genelgeyse buna hepimizden önce sizin karşı çıkmanız gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
More from Çalışma Yaşamı
Maltepe Belediyesi’nde taşeron işçiler yüzde 18.2 zam aldı
Maltepe Belediyesi'nde Genel İş Sendikasında örgütlenen taşeron işçilere, 1 Mayıs öncesi yüze 18.2 zam yapıldı. İstanbul'un Maltepe Belediyesinde çalışan ve kadroya …
Kendini ağaca asarak intihar eden işçinin cebinden borç ihtarnamesi çıktı
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, inşaatlarda sıvacılık yapan Süleyman K. (43), iğde ağacına asılı halde bulundu. İntihar ettiği belirlenen Süleyman K.'nin cebinden, borç …
Ümraniye’de asansöre sıkışan işçi yaşamını yitirdi
Ümraniye'de boya ve inşaat malzemeleri satılan bir iş yerinde asansöre sıkışan Mustafa Ocaklı adlı işçi hayatını kaybetti. İstanbul Ümraniye'de boya ve …